Om mustachen

De fleste av oss har en viss oversikt over de ulike typene mustacher og skjegg og hva de heter. Vi vil derfor ikke gå nærmere inn på dette, bortsett fra på nytt å fastslå at de har fatt som oftest navn etter personer. I England har de derimot en interessant klassifisering på mustacher. Det er Handlebar, Pencil-line, Burnsides, Pointy-waxed, Zapata, Box(brukbart), triangular, Wairus, Fu Manchu.

En mustach er eksepsjonelt mangesidig. For den kan justere et lite smigrende ansikt om til et attraktivt ansikt. Særlig kan en mustach kompensere for liten hake, et uregelmessig ansikt, høye eller brede kinnben, smale eller brede lepper og et hår som begynner å få viker eller mistes.

I våre dager kan menn anlegge mustach helt individuelt, takk og lov. I dag har de fleste som har mustach, en tykk og velproporsjonert en. En periode var jo Clark Gable og Errol Flynns små mustacher på mote men dette ser vi har delvis gått av moten i dag, selv om vi kan se at noen fortsatt holder på slike mustacher. Velkjent for oss er den såkalte «Brukbarten» som vi ikke har noe spesielt til overs for.

For de som ikke allerede har mustach og vet konsistensen av den, er det noen momenter som kommer inn. Menn som ønsker å anlegge mustach spør seg selv.

Hvordan vil jeg se ut? Uheldigvis lever hår i fjeset sitt eget liv uavhengig av det på hodet. Heldigvis vil vel mange si, men slik er det. Hår i ansiktet kommer jo som en hormonell forandring i puberteten, og det er ofte forskjellig i struktur, kvantitet og tykkelse. Det kan også ha en helt forskjellig farge fra hodehår. Dette kan være et attraktivt gode og fordel i det totale bilde som skapes av deg med mustache.

Man kan prøve seg frem på flere måter, enten ved å tegne mustacher på bilder, eller rett og slett prøve rett på «trynet»

Vi i klubben må også orientere de som ønsker å anlegge mustache at de får en periode der de ikke vil ha den lengde og form på mustachen som de ønsker. De går inn i en venteperiode, der de antagelig ikke vil være fornøyd med sitt utseende. Vi får bare da oppmuntre dem med at de må gjemme seg mest mulig bort fra folk, men at resultatet vil bli godt etter en tid. De lærde sier at en brukbar mustach tar ca. 2 mnd. å få frem. Dette er selvsagt individuelt.

For å få til et godt resultat er det mange hensyn å ta. Man må ta hensyn til sin høyde, sitt hår, sin garderobe, ja dere hørte riktig, d.v.s. sin klesstil, sin livsstil, og hvordan grobunn det er for håret i ansiktet.

Tatt i betraktning formen og utseendet til ansiktet ditt, må du være klar over at en mustach vil på en måte omdirigere balansen i ansiktet ditt når det gjelder nese, lepper og kjeve. Vidal Sasson sier at dagens store og propre mustacher oftest vil forkorte nesen og få frem overleppen. ØK. da!

Gio Hernandez sier følgende: Hvis du har lang nese og tynne lepper bør du ha en mustach som er vid utover, Hvis du har en såkalt normal nese og tykke lepper, bør du vurdere en smalere mustach som går til overleppa. Dersom du har en liten nese bør du ikke ha en alt for bushy, fremtredende nese. For tynne lepper, da bør du ha en så stor mustach som mulig for å få munnen til å se litt større ut. Dersom du har tykke lepper kan du ha den mustachen du liker best selv.

De fleste menn har brede haker, og dette gir dem mulighet til å ha stor mustach.

Vedr. hårfarge, dersom du er blond eller rødhåra, en solid mustache vil kompensere for det lyse eller hvite i håret ditt.

Hvis du har et rundt hode sier Sasson, bør mustachen din ikke være lengre enn leppa. Der må jo vi klage, og si at det må være lov med en tupp ytterst. Sasson sier at den ikke skal se ut som et horisontalt bånd rundt ansiktet. Dette vil være det samme som en fet person som går med klær med horisontale striper på kroppen.

Dersom ansiktet ditt er ovalt bør du ha en så stor mustach som grohårene tilsier, i stedet for en liten Clark Gable.

Fra stylist-hold får vi dog noen advarsler fra Sasson og Hemandez vedr. å anlegge for store mustacher. Dette vil gi oss et skummelt utseende, og dersom vi da slutter med dette og tar av oss noe av mustachen vil det «åpne ansiktet vårt på nytt».

Ang. størrelse på oss sier Sasson at det passer bedre for store personer å ha stor mustache enn for små. Det anbefales også at man har kort veltrimmet hår til en stor mustache og at langt hår fører til at man som tidligere sagt får et skummelt uttrykk. Det blir for mye villkatt ut av det hele.

Noe som vi kanskje i klubben bør lære oss er at mustachen bør passe i forhold til den måten vi kler oss på. Dersom du ofte kler deg i hverdagsklær, vil ikke en Clark Gable mustach være noe særlig. Da passer det med en større naturlig mustach. Dersom du kler deg formelt omtrent hele tiden bør mustachen være deretter ved at den er veltrimmet og kondisjonert.

Siden det vedr. dette er så mange variabler, ønsker vi at dere hører på det vi sier og gir anbefalinger til andre som ønsker å anlegge en mustach. Vi skal til slutt bli proffe i dette og kunne gi råd til andre. Det er også en av grunnene til vår klubb.